De Jozefschool sluit het schooljaar altijd af met een fietstocht voor het hele gezin.
De Jozefschool sluit het schooljaar altijd af met een fietstocht voor het hele gezin. Foto: Ingrid van Vlijmen

Hoppa, weer iets nieuws: de Weesper fietstocht

WEESP - De Jozefschool in Weesp sluit het schooljaar af met een fietstocht voor alle leerlingen en hun families. De eerste edities trokken enkele tientallen deelnemers, maar door de jaren heen groeide dat uit tot enkele honderden. Voor sommige ouders uit het organisatiecomité zit het er inmiddels op. Hun kinderen zijn uitgevlogen: naar het Vechtstede of het Casparus College of een andere school. En zo werd er uit heimwee een nieuw idee geboren: waarom geen fietstocht voor heel Weesp?

door Marieke van Veen

Karin Boode, Hans Hoenderdos, Martin Lette, Jeroen Scholte en Gerard Tijssen trekken de kar. "Een van ons heeft nog een kind in groep 8 van de Jozefschool", vertelt Hans Hoenderdos. "Maar voor de rest van de groep zit de bassischooltijd van onze kinderen erop. We fietsen nog steeds mee hoor, maar meer als een soort bezemploeg. Dan vertrekken we als laatste en helpen we als iemand problemen heeft met zijn fiets."

Na het fietsen is er steevast een afsluitende feestavond op het schoolplein. "Hieruit ontstond het idee om zo'n fietstocht op te zetten voor heel Weesp. Maakt niet uit op welke school je zit of hoe oud je bent, iedereen mag meedoen."

Het initiatief werd omarmd en al snel ontstond er een middagvullend programma. "Het wordt heel leuk", belooft Hoenderdos. "Starten kan zondag 15 september tussen 12.30 en 13.30 uur. De route is ongeveer 25 kilometer lang, dat is zo'n drie uur fietsen. Ook voor kinderen is het prima te doen. Het is een hele mooie en ook bijzondere route. We gaan namelijk richting het Naardermeer en dan via de nieuwe ecologische verbinding bij Ankeveen onder de provinciale weg door. Via de Ankeveense Plassen en de Spiegelplas gaan we terug naar Weesp. Er wordt met name over fietspaden gefietst; heel veilig dus." Onderweg moeten de deelnemers vragen beantwoorden waarmee prijzen te winnen zijn. Iedereen die fietsen leuk vindt, is welkom. Hoenderdos hoopt om verschillende redenen op een grote opkomst: "Van de deelnamegelden kopen we nieuwe doeltjes voor het trapveldje van speeltuin Don Bosco. Die heeft de laatste tijd het een en ander te verduren gehad. Vanwege de herinrichting van het sportpark heeft Don Bosco grond moeten opofferen. Daarom willen wij dit jaar de speeltuin een hart onder de riem steken." Volgend jaar kiest de stichting weer een ander goed doel, want inderdaad: de fietstocht moet een jaarlijks terugkerend evenement gaan worden. Aanmelden kan door een mail te sturen naar post@wfc0294.nl. Deelname kost € 3,-. Dat is inclusief een ijsje onderweg en een lot voor de tombola. Als er geld overblijft, gaat dat in de pot voor volgend jaar.