Molen De Onrust is dit weekend ook weer open tijdens de Monumentendagen.
Molen De Onrust is dit weekend ook weer open tijdens de Monumentendagen. Foto: Matthijs Wink

Monumenten in Muiden zwaaien de deuren open

MUIDEN - Dit weekend zijn weer de Open Monumentendagen. Dit jaar is het thema 'Reizen'. Voor Muiders en Muiderbergers dé gelegenheid om een kijkje te nemen bij de monumenten in de gemeente. De Historische Kring Stad Muiden organiseert het evenement.

door Christian Pfeiffer

Voorzitter Joop Lahnstein: "Dit jaar is het thema 'Reizen'. Vele Nederlanders en anderen reisden door de historische Groote Zeesluis in het centrum van Muiden."

Groote Zeesluis
Bijzonder: in de Groote Zeesluis ligt zaterdag in de middenkolk van de sluis een schip dat kan worden bezocht. Op de sluis zelf kunnen Muiders kennismaken met de geschiedenis van de sluis en na het bezoek een kijkje nemen in het Muizenfort.

Muizenfort
In het Muizenfort is zaterdag een kleine tentoonstelling te zien die weer samenvalt met het verhaal dat wordt verteld op de sluis. Met als thema 'Reizen' zijn hier foto's te zien over de sluis door de eeuwen heen. In het Muizenfort kan worden gekeken naar historische films, die worden vertoond op grootbeeld. Het museum in het fort, het Muider Muizenfort Museum, is gratis te bezoeken.

Vechthoeve
Nieuw dit jaar, en bijzonder, is dat de Vechthoeve wordt opengesteld voor het publiek. Na een spectaculaire verplaatsing van het hele huis naar de andere Vechtoever is nu een deel van het huis te bezoeken.

Thema 'Reizen' centraal bij bezoek aan Sluis en Muizenfort

Fietstocht
Wie meer wil weten over de boerderij en de kringenwet die van toepassing was op het gebouw, kan zaterdag aanhaken bij een fietstocht van de Historische Kring en het Muizenfort Museum. Om 13.00 wordt er verzameld bij het Muizenfort. Daarvandaan wordt een uur lang gefietst langs de verboden kringen van de Muider vesting: via de Noordpolder, Lange Muiderweg naar de Vechthoeve. Deelname is gratis.

Kerken
Voorts zijn natuurlijk ook beide kerken in Muiden en Muiderberg te bezoeken. In de protestantse Grote Kerk is een tentoonstelling van Maaltijd der Vrienden door het kunstcollectief Muiden-Muiderberg. De kerk is zaterdag open.

De Onrust
Poldermolen De Onrust in het Naardermeer is zaterdag en zondag geopend voor het publiek. Bij voldoende wind draait de molen en wordt door de molenaar uitleg gegeven over de functie van de molens die het water uit de polder pompten.

Verder
Ook zijn zaterdag en zondag het Muiderslot en Pampus geopend voor het publiek. Op Pampus is het tijd voor klassieke muziek. Het trio Dividivi3 treedt op. Dat bestaat uit Paloma de Beer op hobo, Rieneke Brink op dwarsfluit en Jesse Faber op klarinet.

Dividivi3 zal drie (gratis) optredens op Pampus geven om 12.15 uur, 14.15 uur en 16.15 uur. De optreden duren 25 minuten. De eerste twee optredens vinden plaats in de droge gracht in een concertopstelling.

Het laatste optreden zal iets afwijken van de eerste twee en zal worden gegeven op het terras bij het Pampus Paviljoen.