De VVD-afdelingen Naarden-Bussum en Muiden hieven zich maandag op.
De VVD-afdelingen Naarden-Bussum en Muiden hieven zich maandag op. Foto: Bob Awick

Lokale VVD fuseert alvast
vóór nieuwe gemeente

MUIDEN - De lokale VVD-afdelingen Muiden en Naarden-Bussum zijn niet meer. Sinds maandag vormen ze samen de VVD Naarden-Bussum-Muiden. Daarmee maken de lokale liberalen zich op voor de gemeentefusie.

door Lisa van Dorp

Zo'n 60 VVD-leden zaten maandag in de Bussumse Vernissage voor een bijzondere ALV: eerst werden de twee afzonderlijke VVD-afdelingen opgeheven, daarna werd de nieuwe gezamenlijke club opgericht. Die heet tot nader order VVD Naarden-Bussum-Muiden.

Naam
Zodra de naam van de nieuwe gemeente bekend is, wordt die overgenomen, zegt de Bussumse Marjolein Groot Koerkamp, bestuurslid van de kersverse club. Naarder Aart van der Want werd gekozen als voorzitter en Bussumer Jeroen Wortman als campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgend jaar verkiezingen
Aanleiding voor de VVD-fusie is de komst van de nieuwe gemeente op 1 januari 2016, legt Jelmer Kruyt, fractievoorzitter in Naarden, uit. "We treffen als politieke partij allerlei voorbereidingen op de fusie. Dat willen we gezamenlijk doen, want dat werkt efficiƫnter. De datum van 1-1-2016 lijkt ver weg, maar vergis je niet. Volgend jaar oktober zijn de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad en dan moet je als politieke partij in het voorjaar met een goed verkiezingsprogramma en kandidatenlijst komen."
Dat gezamenlijke verkiezingsprogramma moet nog geschreven worden, vertelt Groot Koerkamp. "De basis daarvoor hebben we al: het visiedocument 'VVD vooruit' waarin we als bestuur een aanzet geven voor het verkiezingsprogramma. De ALV bepaalt in december de onderwerpen. Pas daarna gaan we de poppetjes op de kandidatenlijst invullen."

Kandidaten
Over de manier waarop de lijst met verkiesbare raadsleden wordt bepaald, willen de VVD-prominenten nog niet veel kwijt. Komen de meeste kandidaten uit Bussum omdat dat de grootste gemeente is? "Daar moet de ALV over beslissen", is de reactie van Groot Koerkamp. "Het hoeft niet per se zo te zijn dat de grootste gemeente de meeste kandidaten krijgt", vindt Kruyt. "Het gaat bij het samenstellen van de kandidatenlijst ook om een goede man-vrouwverhouding, leeftijd, kwaliteit en woongebied binnen een gemeente."

'De grootste gemeente krijgt niet perse de meeste kandidaten'

De VVD gaat straks de boer op met bekende thema's, verwacht Kruyt. "Burgerparticipatie, financiƫle degelijkheid, aandacht voor ondernemers en toerisme. Die thema's gaan we lokaal invullen. Het is belangrijk dat alle kernen voldoende aandacht krijgen."
Voor Kruyt staat burgerparticipatie centraal. "Het fusieproces moet netjes doorlopen worden, inwoners en ondernemers moeten zich in de nieuwe gemeente herkennen."

Nieuw gemeentehuis
Volgens Alexander Luijten, fractievoorzitter in Bussum, moet de VVD op de kosten van de fusie letten. "Er moet bijvoorbeeld geen nieuw gemeentehuis komen."

Zijn collega in Muiden, Ben Hagens, gaat voor vernieuwing: "Wij hebben als kleine gemeente grote problemen moeten oplossen. Dit is gelukt doordat wij op een vernieuwende manier te werk zijn gegaan", zo sluit de Muider af.