Gooise Meren favoriet

MUIDEN - Gooise Meren moet de naam van de fusiegemeente Muiden-Naarden-Bussum worden. De naam werd gisteren bekendgemaakt op een persconferentie in Naarden. Het is nu aan de drie gemeenteraden om akkoord te gaan met het voorstel.

door Christian Pfeiffer

Een onafhankelijke commissie bekeek de afgelopen maanden 389 namen die door ongeveer 750 inwoners van de nieuwe gemeente waren voorgedragen. De commissie stelde een top drie samen met de namen waarvan zij vinden dat die de nieuwe gemeente het meeste recht aandoen. De winnaar is dus Gooise Meren. Naardingerland staat op nummer twee en het niet-verrassende Naarden-Bussum op drie.

Muiden, Naarden en Bussum moeten op 1 januari 2016 fuseren tot een nieuwe gemeente. Het grappige is dat de naam Gooise Meren maar is voorgedragen door één persoon. En die bedoelde eigenlijk ook nog Gooische Meren. Maar de commissie wil dat de naam in de huidige spelling is geschreven. Als Gooise Meren uiteindelijk wordt gekozen, wordt de bedenker in het zonnetje gezet.

Uit de lijst met 389 namen nog een paar leuke suggesties die het niet hebben gehaald: Amsterdam Beach, Erfgooierstad, Gemeente Spooky, Graaf Floris de Vijfde, Heide en Weide, Naar Den Muiden, Nanu en Nooitgewenst. Vier keer werd als naam de gemeente Juinen voorgedragen. De jonge Fabian wilde graag Fabiansdorp en de meest ingestuurde naam is Gooistad of Gooiland.

Vier inwoners stelden als gemeentenaam 'Juinen' voor

Naarderingerland kreeg ook veel steun en werd meer dan 30 keer voorgedragen. Nog dit jaar wordt de behandeling van de fusie in de Tweede Kamer verwacht. Dan moet het akkoord van de gemeenteraden er al zijn. De raadsleden hebben gisteren ook de namen voor het eerst gehoord.

Achter de schermen wordt ondertussen hard doorgewerkt aan de fusie. Het lijkt niet meer dan een formaliteit de Kamer akkoord gaat. Van grootschalige twijfel, zoals bij de geplande GV4-fusie van Muiden, Weesp, Naarden en Bussum is deze keer geen sprake.