Traditie: met Sint Maarten met lampionnen door de straten van Muiden.
Traditie: met Sint Maarten met lampionnen door de straten van Muiden. Foto: Irene Vonk

Opvang Het Kleine Huis gaat dicht

MUIDEN - Kunie de Baat stopt met kinderopvang Het Kleine Huis. De opvang verhuist aan het eind van dit jaar naar Weesp. "Het doet pijn, maar het is mooi om te zien dat de fakkel wordt overgedragen", zo kijkt Kunie terug.

door Christian Pfeiffer

Het is mooi geweest. Dat zegt Kunie. In 1999 begon zij de antroposofische kinderopvang Het Kleine Huis in Muiden. De opvang zou snel uitgroeien tot een begrip in de stad. In de hoogtijdagen bestond de opvang uit twee huizen en veel meer kinderen dan nu. Tijd voor Kunie (70) om er nu uit te stappen. En met de opening van kinderopvang Kinderkade bij de familie Meester is er een concurrent bij gekomen.

Met zijn antroposofische inslag is Het Kleine Huis anders. In de antroposofie staat de innerlijke ontwikkeling centraal die ervoor zorgt dat de geestelijke wereld toegankelijk wordt. Kort gezegd: een goede zorg voor het lichaam zorgt voor een goed contact met de ziel. "Kinderen mogen zich helemaal ontplooien. Wij, als maatschappij, leggen veel te veel verantwoordelijkheden bij kinderen", zo zegt Kunie. "Door te spelen en te leren kom je dichter bij je eigen ik." Beleven is een bouwsteen bij Het Kleine Huis. "De kinderen zitten bij ons gewoon in de keuken als we eten maken. Weet je hoe mooi een appel is als je hem doorsnijdt?"

Een echte traditie was de lampionnenoptocht die elk jaar met de kinderen van Het Kleine Huis met Sint Maarten werd gehouden. Kunie voorop, de kinderen met lampionnen erachteraan.
"De schemertijd is prachtig. En lopen is enorm belangrijk. We gaan elke dag een uur naar buiten om te lopen in Muiden. Dan beleef je pas echt goed de wereld om je heen."

Het Kleine Huis in Muiden stopt. Maar de kinderopvang verhuist naar de Keverdijk in Weesp. Een aantal kinderen gaat mee. Een aantal kinderen niet.

Kunie zelf gaat van haar vrije tijd genieten. Met een achtergrond als heiltherapeut ziet ze nog genoeg mogelijkheden.