Maxis dreigt met claim

MUIDEN - Winkelcentrum Maxis dreigt met een claim van 3,5 miljoen euro aan het adres van de gemeente Diemen. Het winkelcentrum zegt 30 procent minder omzet te hebben nu de Nuonweg dicht is.

door Christian Pfeiffer

Dat maakte advocaat Jeroen Heuving van Hypermarkten Holland BV, eigenaar van Maxis, deze week bekend in Het Parool. Hij noemt het in het dagblad een 'nadeelcompensatie' van Diemen.

Diemen is totaal niet onder de indruk van dreigen met claim

Maxis claimt dertig procent minder omzet te hebben nu de Nuonweg dicht is. Daardoor mist het bezoek uit IJburg. De jaaromzet van de Maxis bedroeg in 2011 zestig miljoen euro.

En dat is de schuld van de gemeente Diemen. Die besloot deze zomer dat de Nuonweg dicht moest.

Volgens Heuving gaat de Maxis bij de rechter door om de afsluiting van de weg aan te vechten. Wethouder Lex Scholten laat aan Het Parool weten niet onder de indruk te zijn. "Het was altijd bekend dat de weg tijdelijk in gebruik zou zijn. En nu is het voorbij'", zo zegt Scholten.

Amsterdam
Alle ogen zijn ondertussen gericht op Amsterdam. De hoofdstad heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat zij graag zouden zien dat de Nuonweg weer opengaat. Nog dit najaar wordt er een voorstel verwacht van het Amsterdamse college over de toekomst van de Nuonweg. Ook de gemeente Muiden is een groot voorstander van het weer openstellen van de weg tussen Muiden en IJburg.

Diemen wil wel meewerken aan het weer openstellen van de Nuonweg, maar dan moet er eerst aan veertien voorwaarden worden voldaan. Een van die voorwaarden is een onderzoek naar sluipverkeer door Diemen als het op de snelweg vastloopt.

Ingewijden vertellen aan Het Parool dat het Amsterdamse college zo'n onderzoek gaat betalen. Ook komt er hoogstwaarschijnlijk een voorstel hoe de kruising van de Nuonweg met de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg zo kan worden aangepast dat dit een veilige situatie wordt. Op de Oostelijke Ontsluiting van IJburg is op dit moment nog geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat er een afslag naar de Maxis komt. Wat er ook wordt besloten, het zal nog lang duren voordat er weer verkeer over de Nuonweg rijdt.