Circa 200 mensen gisteren voor Dima voor het gemeentehuis. Burgemeester nam de steunbetuigingen in ontvangst.
Circa 200 mensen gisteren voor Dima voor het gemeentehuis. Burgemeester nam de steunbetuigingen in ontvangst. Foto: Christian Pfeiffer

Massaal op de been voor blijven Dima

MUIDEN - Dima moet blijven. De actie is in heel Muiden te zien en te voelen. Gistermiddag nam burgemeester Marleen de Pater honderden handtekeningen in ontvangst.

De burgemeester gaat haar uiterste best doen om de zaak nogmaals bij de autoriteiten onder de aandacht te brengen. Volgens de advocaat van de familie zijn er ernstige fouten gemaakt, waardoor de procedure niet geldig is.

Op de school
Mindy Koster is ouder op de P.C Hooftschool. Zij vroeg de kinderen de afgelopen dagen om een reactie. "In Muiden zijn mensen druk bezig met Dima, een meisje, vriendinnetje en klasgenootje uit Muiden wier ouders uit Irak gevlucht zijn. Er is een handtekeningenactie geweest, een online petitie, spandoeken zijn opgehangen aan de bruggen bij de ingang van Muiden en de televisie is op school geweest."

Gedicht van Lea uit groep 8:
Ik ben een meisje uit groep acht
bij wie het leven toelacht.
Maar bij mijn zusje in de groep,
zit iemand waarvoor ik hulp in het leven roep.
We hoeven geen cadeau van Sint en Piet.
De discussie daarover boeit ons niet.
Dima moet in Nederland blijven.
En daarover wil ik schrijven.
Afgelopen week heb ik kinderpostzegels gelopen.
Om voor kinderen in de wereld onderwijs te kopen.
Maar waar leert Dima schrijven,
als ze niet in Nederland mag blijven.
Ze moet Rintje, Pluk en Rambamboelie nog leren lezen.
Maar helaas is haar verzoek afgewezen.

Gaby uit groep 8: "Dima is hier geboren en geworteld, ze heeft al veel vrienden en vriendinnen hier. Ze zit op school en heeft het daar erg naar haar zin." Teake zegt: "Ik vind het stom dat ze weg gaat. Het is heel gevaarlijk in een stuk van het land. Het is al heel gevaarlijk voor volwassenen, dus het is ook heel gevaarlijk voor Dima. In het land zijn heel veel kwaaie mensen en oorlog. Ik vind dat ze moet blijven. Wie het bedacht heeft is niet leuk. Ik eis dat ze blijft!"

Om medeleerlingen een uitlaatklep te geven zijn de leerlingen bezig met het maken van spandoeken, stukjes voor de krant en tv. Koster: "Het is voor een kind nooit fijn als het moet verhuizen. Maar ook voor de kinderen die achterblijven is het lastig. Waar moeten haar ouders Dima op voorbereiden? Nieuwe vriendinnetjes, nieuwe juf, nieuwe klas, nieuwe balletles? Maar ook de kinderen die achterblijven hebben deze vragen: krijgt Dima deze wel allemaal? Nee, zegt Robin, er is oorlog, dus ze krijgt geen vriendinnetjes en ook geen school. Deze week zijn de eerste aanvallen op Irak gestart. "Dima wil niet verhuizen, Dima's broertje wil niet verhuizen, Dima's ouders willen niet verhuizen en wij willen niet zulke welbespraakte, bescheiden mensen laten verhuizen naar een land in oorlog."

De actievoerders willen alsnog een kinderpardon voor Dima zodat ze met haar broertje Yosif en ouders hier definitief kan blijven. Volgens het gezin heeft de IND fouten gemaakt bij de afwijzing en maakt via hun advocaat bezwaar.

Mindy Koster is ouder en maakt van dichtbij de reacties mee