Groot geluidsscherm moet overlast buurt wegnemen

MUIDERBERG - Succes voor de bewoners van het buurtschap Hakkelaarsbrug: Rijkswaterstaat gaat een extra geluidsscherm neerzetten als er een nieuwe spoorbrug wordt gebouwd. Daarmee moet de geluidsoverlast van de nieuwe brug worden teruggedrongen.

door Christian Pfeiffer

Bij Muiderberg komt een nieuwe grote spoorbrug. Dat is onderdeel van het werk aan de nieuwe snelweg A1. Jarenlang was er rekening gehouden met een nieuwe betonnen spoorbrug, maar vorig jaar bleek ineens dat het een onhaalbaare kaart was. Er komt nu een stalen spoorbrug die een stuk groter wordt dan de betonnen variant. Dit tot schrik van omwonenden. De geluidsoverlast zou hierdoor bij sommige huizen oplopen tot 70 decibel. Dat is anders dan in 2008 was afgesproken. Toen werd gezegd dat het geluid niet zou toenemen.

De bewoners kwamen in protest. Rondom de Hakkelaarsbrug werden grote spandoeken opgehangen en er werden kaarten naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook werd de landelijke aandacht getrokken door grote acties. Met succes, zo blijkt nu. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft ingestemd met het maken van een extra geluidsscherm naast de busbaan. Dat scherm wordt 10 meter hoog en moet de overlast voor een groot deel wegnemen. De actievoerders reageren blij.

Rijkswaterstaat is bij Muiderberg ondertussen al gestart met het werk aan de nieuwe verbindingsboog van de A6 naar de A1 en aan de fundering van de omstreden spoorbrug.

De bouw van een nieuw viaduct is onderdeel van een nieuwe verbindingsboog van de A6 naar de A1. Daarvoor wordt nu geheid. De verbindingsboog is naar verwachting eind 2016 gereed. Voor de fundering van de opbouw van de toekomstige spoorbrug wordt vanaf eind september geheid.

De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen, indien noodzakelijk incidenteel ook op zaterdagen tussen 07.00 en 19.00 uur. Deze maand wordt gedurende een aantal nachten gewerkt. Ook worden tijdens een treinvrijweekend van 10 tot en met 13 oktober palen geheid en damwanden getrild.
Het werk aan de verbindingsboog maakt deel uit van het enorme werk rondom de verbreding en verlegging van de snelweg A1.

Het werk aan de A1 gaat ondertussen rustig door. In 2020 moet de snelweg helemaal af zijn. Van de grote bouwput van het nieuwe aquaduct is een nieuw luchtfilmpje gemaakt. In dat filmpje is extra aandacht voor de nieuwe Spieringbrug over de Vecht voor lokaal verkeer die volgend in gebruik moet worden genomen.
Het filmpje is vanaf vandaag te zien op onze website www.muidernieuws.nl.