De schoolkrant van het Vechtstede College is helemaal digitaal.
De schoolkrant van het Vechtstede College is helemaal digitaal.

'Bar is verantwoordelijk voor naleven alcoholwet'

WEESP - "Lees jij wel eens de krant. Nee, wij ook niet ;-). Maar vanaf vandaag komt daar verandering in, namelijk: De Vechtstede schoolkrant." Zo opent de allereerste Krantine, de schoolkrant van het Vechtstede College in Weesp. Omdat wij van het WeesperNieuws deze schoolkrant met trots faciliteren, plaatsen we hier met groot plezier een bloemlezing.

Het openingsartikel gaat over de nieuwe schoolkrant zelf. "Een schoolkrant vol met interessant nieuws, speciaal voor jou! Wij, de redactie van de schoolkrant, zijn bezig geweest om deze editie te vullen met de dingen die jou, leerling van het Vechtstede, aangaan." Verderop is er een oproep aan journalistiek en ander schrijverstalent om mee te doen. In het bijzonder jongens, want (wij citeren) 'er loopt hier al genoeg oestrogeen rond'. Vaste rubrieken zijn er ook al: babyfoto's van leraren, maar ook tips en advies bij problemen over bijvoorbeeld school, relaties, geld of liefde. Verder is er een samenwerking met theater City of Wesopa dat kaartjes beschikbaar stelt die lezers van de schoolkrant kunnen winnen.

Exclusief
In een 'exclusief interview' gaat burgemeester Bas Jan van Bochove in op de alcoholwet. "Ik vind het goed dat er afspraken worden gemaakt over het niet te vroeg beginnen met alcohol, maar het begint natuurlijk thuis, bij de ouders. Ik vind dat de ouders daar verantwoordelijkheid voor hebben, maar ik vind het heel goed dat daar via de overheid nu ook betere afspraken over gemaakt zijn. Ik mocht zelf pas na mijn examen alcohol drinken, want mijn vader was heel streng, dus ik vind het heel goed dat het zo is afgesproken."

Vindt u dat er strenger gehandhaafd moet worden als jongeren op te vroege leeftijd alcohol drinken en dus de wet overtreden?
"Ik heb er natuurlijk ook over gehoord, ook bij feestjes in Weesp, dat er gewoon gedronken wordt. En het is natuurlijk nog steeds makkelijk voor iemand boven de achttien om drank te delen met zijn of haar minderjarige vrienden, maar ik vind dat degenen die op feestjes achter de bar staan daar verantwoordelijk voor gesteld moeten worden."

De burgemeester gaat ook in op zijn eigen schooltijd. "Ik ben ooit één keer blijven zitten, maar dat had meer met mijn gezondheid te maken. En dat was beter voor mijn basiskennis. Ik heb voor de rest wel normale cijfers gehaald, maar ik was altijd met heel veel andere dingen bezig behalve school. Het leren kwam daarna, maar ik ben dus op één keer na altijd gewoon overgegaan. Ik ben er ook best wel eens uitgestuurd en moest ook wel eens nakomen en ik heb ook wel klappen gehad van de leraren, wat toen normaal was."

Wilt u iets kwijt aan de leerlingen van onze school, tips?
"Het beste wat je kan doen om je schooltijd door te komen is jezelf serieus nemen, dan weet je waar je naartoe wilt, dan weet je wat je idealen zijn en dan is je schooltijd zo over. Ga vooral niet met verveling naar school en ga vol optimisme de nieuwe dag in, laat je leven niet verzuren!"

'Neem jezelf serieus', zo adviseert de burgemeester in de krant.