Myrthe, Melanie, Isis en Nina werken aan de krant op school.
Myrthe, Melanie, Isis en Nina werken aan de krant op school. Foto: Christian Pfeiffer

Vechtstede heeft digi-schoolkrant

WEESP - De Krantine. Zo heet de schoolkrant die vorige week woensdag, vlak voor de kleine pauze, werd gelanceerd op het Vechtstede College. De artikelen worden geschreven door leerlingen. Op de achtergrond helpt het WeesperNieuws een handje mee.

"Ik vind het leuk om te schrijven. Dit is een manier om daar wat meer mee te doen", zegt Myrthe Lentz (15). Ze is een van de leerlingen in de redactie, die op dit moment verder wordt gevormd door Melanie Seuren, Nina Brackman, Isis Akkermans en Britt Bom, leerlingen van vwo 4 en 6. Elke maandag gaan ze er, na schooltijd, een uurtje voor zitten. Bovendien kunnen ze er thuis ook aan werken.

Voor de allereerste editie stapten Melanie en Myrthe naar het stadhuis voor een interview met burgemeester Bas-Jan van Bochove. "Ik had nog nooit een interview gedaan en ik kende de burgemeester helemaal niet. Het was een heel leuk gesprek", zegt Myrthe. Ook bij de schoolkrant zijn de juiste connecties het halve werk: Melanies moeder werkt al jaren bij de gemeente. Maar anders was het vast ook wel gelukt, want Van Bochove werkte graag mee. Melanie (15): "Ik zocht natuurlijk naar onderwerpen die interessant voor de leerlingen zijn. Daarom hebben we het bijvoorbeeld over de alcoholwet gehad. Over zijn eigen schooltijd heeft de burgemeester volgens mij een paar leuke dingen gezegd. We hebben ook gesproken over de Laurentiuskerk die weg moet, maar dat hebben we niet in het artikel opgenomen: dat willen ze toch niet lezen."

De Krantine wordt helemaal gevuld door de leerlingen en past binnen het programma van buitenschoolse activiteiten van het Vechtstede College, net als bijvoorbeeld het Vechtstede Theater. Saskia van Oostveen en Gerben Struik zijn de docenten die de schoolredactie begeleiden. "We merkten dat veel leerlingen geïnteresseerd zijn in schrijven en journalistiek. Omdat er geen vak is waar dat goed in valt, bieden we dit buitenschools aan. De leerlingen die dat willen, kunnen zo inspiratie en ervaring opdoen, misschien wel voor hun vervolgopleiding. Het past in ons beleid om leerlingen de mogelijkheden aan te reiken om te excelleren in hun talenten. De leerlingen kunnen hiervoor op hun diploma een vermelding krijgen. Maar het is natuurlijk ook gewoon leuk", legt Van Oostveen uit.

Bij het maken van de schoolkrant helpt het WeesperNieuws een handje. De leerlingen kunnen gebruikmaken van Pubble, een softwareprogramma waarmee ook het WeesperNieuws en de andere kranten van Enter Media worden gemaakt. Dat programma zet de teksten en foto's op de juiste plaats en zorgt voor de digitale output. "Digitaal is helemaal van deze tijd, dat zorgt ervoor dat de leerlingen deze schoolkrant eerder oppakken dan een papieren krant: papier is voor deze generatie old skool."

Digi-generatie
Ook voor het WeesperNieuws is het interessant om deze samenwerking met het Vechtstede College aan te gaan. Het is een goede manier om in contact te zijn met deze jonge 'nieuwsconsumenten' en te zien hoe zij tegen lokale nieuwsmedia aankijken. En andersom: om deze digi-generatie toch ook af en toe eens in contact te laten komen met die goeie ouwe papieren krant. Want de afspraak is gemaakt dat als er een artikel in de Krantine ook interessant is voor het WeesperNieuws, dat artikel ook in het WeesperNieuws wordt opgenomen. "Hoe cool is dat? We staan al te trappelen om iets in de krant te krijgen!", schrijft de Krantine-redactie in het openingsartikel.

'Veel leerlingen zijn geïnteresseerd in journalistiek'

Lucky TV
De Krantine wordt vanaf nu om de twee à drie weken uitgegeven. Alle leerlingen krijgen in hun schoolmailbox een link naar de editie. Ook op de website van de school is die link te vinden. De eerste editie lokte al meteen enthousiaste nieuwe aanwas voor de redactie op. Ideeën voor de volgende edities zijn er ook al: een verslag van de buitenlandse stage die leerlingen van het tweetalig vwo 5 vanaf dit schooljaar moeten doen. En een interview met 'die gozer van Lucky TV'. Melanie: "Ik heb hem al gemaild."