Cindy Pieterse duidt met haar lieve briefjes op geestige wijze de toestand in de wereld.
Cindy Pieterse duidt met haar lieve briefjes op geestige wijze de toestand in de wereld. Foto: Anne Reitsma

'Mijn lieve briefjes zijn lang niet altijd lief, maar vaak venijnig'

WEESP - Als huisbespeler van Theaterpand Weesp staat stand-upcomedian Cindy Pieterse maandelijks op zondagmiddagen met haar 'Lieve briefjes' op de planken. De lieve briefjes zijn hilarisch, persoonlijk, maar bovenal actueel. Op 12 oktober is de eerstvolgende matineevoorstelling van 'Lieve briefjes'. Aanvang 15.00 uur.

door Ruth van Kessel

Zelf noemt ze het een feelgoodshow, waarbij ze op haar eigen wijze met haar briefjes door de actualiteit en het dagelijksleven dendert. Elke dag publiceert Cindy Pieterese haar 'lieve briefje' op haar website lievebriefjes.nl, gericht aan iemand die op dat moment in het nieuws is. Deze verzameling briefjes hangt ze vervolgens op lange lijnen boven het toneel van Theaterpand Weesp, waarbij het publiek het voor het zeggen heeft welke van de briefjes zullen worden voorgelezen. Cindy Pieterse zou geen comédienne zijn als het voorlezen niet gepaard gaat met een act of een verhaal. Pieterse: "Geen voorstelling is hetzelfde omdat het publiek het voor het zeggen heeft. Wel kan ik je verzekeren dat iedereen na afloop met een goed gevoel naar huis gaat."

Een lief briefje op 29 september:

'Hahaha Joran van der Sloot,
Heet je dochter echt Dushi Trudie?
Dat doet me denken aan de hond van Theo en Thea, die heette ook Trudie.
Ik zie nu dus een baby voor me met getekende wenkbrauwen.
Het arme kind. En ze was toch al getekend voor het leven.'
Dat klinkt niet erg als een 'lief briefje'?

"Klopt, mijn lieve briefjes zijn lang niet altijd lief, soms zijn ze ronduit venijnig. Deze had ik geschreven naar aanleiding van het bericht dat Joran van der Sloot vader was geworden. Dat zet ik dan op internet. Tijdens de voorstelling 'Lieve briefjes op de planken' ga ik dieper in op de actualiteit en durf ik nog meer te zeggen wat ik van iets vind. Een intiem theater zoals Theaterpand Weesp leent zich daar heel goed voor, omdat mensen mijn gezichtsuitdrukking zien en horen hoe ik iets zeg. Dan komt de boodschap veel beter over dan bijvoorbeeld op sociale media. Op internet ben ik veel terughoudender omdat boodschappen snel uit hun context worden gehaald en een eigen leven gaan leiden. Op het toneel echter flap ik er van alles uit en kan ik rustig uit de bocht vliegen. Dat is niet erg."

'Het publiek bepaalt welk lief briefje ik ga voorlezen'

Hoe komt een lief briefje tot stand?
"Soms weet ik al meteen wat ik wil schrijven over een nieuwtje, maar soms moet ik er langer over nadenken. De laatste tijd worstel ik een beetje met al die berichten over IS, de Islamitische Staat. Hoe kan ik daar nu iets leuks over schrijven? Dat vind ik ingewikkeld."

Vind je wel dat je er grappen over mag maken?
"Ja, ik vind dat je over alles grappen mag maken. Dat betekent niet dat iets je niets kan schelen. Sterker nog, het feit dat ik er een grap over maak, betekent juist dat iets me bezighoudt. Wil je de plank raak slaan dan is het wel van belang dat de timing van de grap goed is."

Zoiets als 'ik denk het, jij zegt het?'
"Ja, dat hoor ik vaak. Soms zeggen mensen ook: dat had ik nooit durven zeggen en dan zeg ik het ook. In die zin kan het me niet zo veel schelen wat iemand ervan vindt."

Wat wil je met de briefjes bereiken?
"Ik hoop dat het lezen van een lief briefje op mijn website voor iemand een vrolijk begin van de dag betekent. Hoe groot en hoe naar het nieuws ook is, ik hoop dat na het lezen van mijn briefje er een glimlach op je gezicht verschijnt. Als dat lukt, dan heb ik mijn doel bereikt."