Discussie tussen architect Niek Roozen (achter microfoon) en natuurliefhebbers in de zaal.
Discussie tussen architect Niek Roozen (achter microfoon) en natuurliefhebbers in de zaal. Foto: Christian Pfeiffer

Toekomst schansen blijft de gemoederen bezighouden

WEESP - Zal er in Weesp ooit nog normaal gesproken kunnen worden over het opknappen van de schansen? Tijdens een bijeenkomst van het Weesper StadsPlatform (WSP) vorige week ging het er weer fel aan toe.

door Christian Pfeiffer

De schansen van Weesp en opknappen: bij deze twee woorden betrekken felle voor- en tegenstanders meteen de loopgraven, een discussie die nu al jaren speelt. Nog dit jaar schrapte de nieuwe coalitie van WSP, GroenLinks en PvdA de uitgebreide plannen die door de vorige coalitie waren gemaakt om de oude vestingwerken van Weesp uitgebreid op te knappen. Maar er moet iets gaan gebeuren: het onderhoud loopt sterk achter en een toekomstplan is nodig.

Toekomst
Op het stadhuis wordt ondertussen hard nagedacht over die toekomst. Wat wil Weesp nu met de schansen? Daar moet voor het einde van dit jaar een antwoord op komen. Tijdens een bijeenkomst van het Weesper StadsPlatform in hotel Hart van Weesp konden woensdagavond ideeën worden gegeven aan wethouder Herman Tuning. Hij nodigde iedereen uit om naar de toekomst te kijken en vooral een mening te geven over de schansen.

Spanningsveld
De schansen zijn een spanningsveld tussen economie, cultuur, natuur en toerisme: zo vat landschapsarchitect Niek Roozen de problematiek samen. Hij heeft de vier begrippen genomen om daartussen een middenweg te zoeken. Die middenweg presenteerde hij ook woensdag. Roozen ziet het liefst onderhouden schansen van Weesp waar ruimte is voor natuur (bomen en planten langs de waterkant) en cultuur (boven op de wandelpaden een duidelijker verwijzing naar het vestingverleden door de struiken daar weg te halen en de boel wat strakker te maken). Precies zoals hij de Bakkerschans dertig jaar geleden heeft omgetoverd tot de Theetuin. De inspanningen van Roozen ten spijt, leek hij er woensdag de handen niet voor op elkaar te krijgen bij de circa 40 aanwezigen in de zaal.

Fel voor en tegen
Natuurliefhebbers zijn fel tegen het verdwijnen van ook maar één struik groen op de schansen en dreigen de boel desnoods juridisch te frustreren. Voorstanders zouden veel liever zien dat het vestingverleden van de stad duidelijker zichtbaar wordt dan hier en daar een element.

Die twee gaan eigenlijk helemaal niet samen. Zo bleek ook maar weer op de bijeenkomst. De partijen gaven geen millimeter prijs en de discussie verzandde vooral in het ophalen van oude frustraties over de vorige plannen die zijn gemaakt voor de schansen.

Aan wethouder Tuning de zware taak om met een visie te komen

Zware taak
Het is nu aan wethouder Herman Tuning de zware taak om voor het einde van het jaar een visie op tafel te leggen waarin staat wat Weesp nu eigenlijk wil gaan doen met de schansen.

Er zijn ruwweg drie keuzes: de gemeente besluit de boel zo veel mogelijk hetzelfde te laten, de gemeente besluit tot een gematigde opknapbeurt of de gemeente besluit weer tot een grondiger plan om de boel op te knappen met (geldelijke) steun van de provincie Noord-Holland.

Er is op dit moment nog geen enkel plan, zo benadrukte wethouder Tuning woensdag nog maar eens. De discussie kan nog alle kanten op. Wel wordt er achter de schermen al gesproken met een aantal partijen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Klankbordgroep
Om ideeën op te doen is door de gemeente een klankbordgroep Schansen opgericht. Daar hebben zich inmiddels al 26 Weespers voor aangemeld. Die klankbordgroep moet helpen met de visie.

Die visie wordt uiteindelijk aan de gemeenteraad gepresenteerd, die zich dan weer over de schansen gaat buigen. Dat het onderwerp politiek gevoelig is bleek ook woensdagavond weer. Bijna alle politieke partijen hadden afgevaardigden in de zaal zitten om de sfeer te polsen.