Afbeelding

Weesp is klaar voor de toekomst

WEESP – Terwijl in heel Nederland gemeenten zuchten en steunen over de transitie van het sociaal domein naar hun verantwoordelijkheid, lijkt het in Weesp alvast voor het onderdeel jeugdzorg op rolletjes te lopen. Dankzij een strakke planning in de voorbereiding is Weesp klaar voor haar nieuwe taak per 1 januari in de jeugdzorg.

door Ruth van Kessel

Vorige week werd de beleidsnota 'Geen zorg om jeugdzorg', waarin de transitie en transformatie jeugdzorg voor de gemeenten Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren voor de jaren 2015-2017 is vastgelegd, unaniem door de Weesper gemeenteraad vastgesteld en krijgt verantwoordelijk wethouder Herman Tuning groen licht om op de ingeslagen weg door te gaan. Hiermee worden de contouren voor het deel jeugdzorg van het sociaal domein steeds duidelijker.

Wat staat er in de beleidsnota?
"Hierin wordt de wijze beschreven hoe de samenwerkende gemeenten Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren (SWW) vorm willen geven aan de organisatie van de jeugdzorg. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid en de regie om te zorgen dat de zorg kwalitatief goed is en op elkaar is afgestemd. Het theoretisch huis staat dus. Wel hebben we met de gemeenteraad afgesproken dat ik vanaf 1 januari elk kwartaal een terugkoppeling geef over hoe alles in de praktijk loopt. In die zin moet je het plan zien als een vertrekpunt dat in de praktijk steeds verder zal worden ontwikkeld."

Wat betekent dat concreet?
"Heel concreet betekent het dat de gemeente in gesprek is met alle jeugdzorgaanbieders die in Weesp actief zijn en dat de conceptcontracten klaar zijn. In november zullen die worden getekend. Dat betekent dat per 1 januari 2015 iedereen weet waar hij aan toe is."

Maar wel met 20% bezuiniging?
"Dat is de opdracht die gemeenten van de overheid hebben gekregen en daarop zijn de nieuwe contracten ook gebaseerd. Uit de gesprekken met de zorgaanbieders blijkt dat er veel winst is te halen uit een betere samenwerking tussen betrokkenen. De regie voor de organisatie van de zorg ligt nu bij de gemeente. Met sociale wijkteams gaan we in gesprek met de zorgvrager over wat er echt nodig is en betrekken daar het hele gezin en de omgeving bij. Vanuit het principe 'één kind, één gezin, één plan en één aanpak'."

'Voor kinderen die nu in een zorgtraject zitten verandert er in 2015 niets'

Hoe ziet u dat voor zich?
"Voor gezinnen met kinderen die nu al in een zorgtraject zitten verandert er in 2015 helemaal niets. Zij houden dezelfde zorg als voorheen, waarbij we aan de zorgaanbieder wel eisen stellen aan samenwerking, vooral in de preventieve sfeer. Nieuwe gevallen, waarbij ouders psychische- of gedragsproblemen vermoeden, melden zich eerst bij het KlantenContactCentrum (KCC). Als het nodig is schakelt het KCC het sociaal wijkteam in, dat vervolgens thuis bij het gezin de hele situatie onder de loep neemt: spelen er nog meer zaken die van invloed zijn? Samen met het gezin bepaalt het sociaal wijkteam welke zorg er nodig is."

Zijn die sociale wijkteams er al?
"We zijn nu bezig met de samenstelling, maar per 1 januari zal er in Weesp één sociaal wijkteam actief zijn. Overigens niet alleen voor jeugdzorg, maar ook voor de WMO en de participatiewet. De praktijk zal moeten leren of één team genoeg is en hoe groot het moet zijn."

Dat klinkt allemaal erg georganiseerd?
"Dat is het ook. We hebben vertrouwen in de gevonden structuur. Risico's zijn er natuurlijk ook, zeker als er andere partijen bij betrokken zijn. Als bijvoorbeeld de veiligheid van een kind in het gedrang komt, krijgen we te maken met de Raad voor de Kinderbescherming die opereert met een eigen safeteam. Communicatie tussen betrokkenen is hierbij het toverwoord. Voor een goede samenwerking is het ook van belang dat alle informatie rondom een casus op tafel komt, dan pas kun je adequaat handelen. De wet op de privacy zal dat niet in alle gevallen toestaan, in die zin wordt 2015 een lakmoesproef. Het gaat om communicatie en samenwerking, hierin zit de winst en dan helpt het dat je als gemeente zelf de regie hebt."