Vanuit de lucht is het werk aan de nieuwe Spieringbrug goed te zien.
Vanuit de lucht is het werk aan de nieuwe Spieringbrug goed te zien. Foto: Christian Pfeiffer

Bouw Spieringbrug verloopt voorspoedig

MUIDEN - De Spieringbrug moet het oude centrum van Muiden straks verlossen van het lokale verkeer. De brug wordt uiterlijk op 8 mei volgend jaar opgeleverd, dat is iets later dan eerst gepland.

Wie met de auto of fiets van Weesp naar Muiden rijdt, of andersom, kan zich nauwelijks meer voorstellen hoe dit gebied er ruim een jaar geleden nog bij lag: landelijk, rustig. Bijna verstild. Een enorm contrast met de huidige bedrijvigheid en de bouwputten voor het aquaduct in de nieuwe A1 en de toekomstige Spieringbrug. De bouw van het aquaduct en de verlegging en uitbreiding van de A1 lopen nog een aantal jaren door.

Update
Maar het werk aan de Spieringbrug voor het lokale verkeer dat zich nu nog door Muiden wurmt begint nu echt op te schieten. Bij de start van de werkzaamheden was de planning dat de brug uiterlijk 1 maart 2015 klaar zou zijn. Gaat dit inderdaad lukken? Waar is de aannemer momenteel mee bezig en wat moet er nog gebeuren voordat de brug komend voorjaar wordt opgeleverd? Tijd voor een update van de bouw van de Spieringbrug.

De oplevering van de Spieringbrug heeft twee maanden vertraging opgelopen en staat nu gepland voor uiterlijk 8 mei 2015. Dit komt doordat Tennet werkzaamheden aan hoogspanningsmasten in het gebied moest verrichten. Deze activiteiten zaten de bouw van de brug enige tijd in de weg.

Voorspoedig
Verder verloopt de bouw voorspoedig. Het afgelopen half jaar is de aannemerscombinatie K. Dekker/ Ooms Construction vooral bezig geweest met het maken van de zogenoemde grondlichamen waar straks de nieuwe wegen op komen en met de onderbouw (de fundering onder water) van het oostelijke deel van de brug. Eind september is de bouw 'omgeklapt': de oostelijke helft is klaar, nu wordt aan de westzijde de onderbouw gebouwd.

Verder gaat de aannemer aan de slag met het plaatsen van de kolommen en de brugliggers. De komende tijd worden brug en landhoofd op de oostoever op elkaar aangesloten. In verband hiermee worden automobilisten vanaf vrijdag 31 oktober om het begin van de Lange Muiderweg heen geleid via afrit 4 (Muiden-Oost). Omdat dit voor fietsers niet veilig is, komt er voor hen een aparte omleiding om het landhoofd van de brug.

Beweegbare deel brug wordt eind november geplaatst

Het val
Eind november/begin december brengt de aannemer het val (het beweegbare deel van de brug) op zijn plaats. Vanaf begin volgend jaar volgt dan de afbouw van de brug. Hierbij worden onder meer het wegdek en het hekwerk van de brug aangebracht.

Ook de aanleg van het nieuwe uitwateringskanaal voor het Naardermeer verloopt volgens plan. Op dit moment krijgen de dijken van het uitwateringskanaal een kleilaag en bouwt de aannemer een nieuwe keersluis op de kop van het toekomstige kanaal. De keersluis is in december klaar. Als het kanaal in januari af is, wordt het eerst getest en gekeurd. Bij een goed resultaat kan het nieuwe uitwateringskanaal in februari in gebruik worden genomen. Het oude kanaal wordt dan gedempt.


Ecopassage
Begin maart 2015 start de aannemer met het laatste bijzondere onderdeel van zijn opdracht: de aanleg van een ecopassage. Om ervoor te zorgen dat kleine dieren ongehinderd wegen kunnen kruisen wordt er de komende jaren een ecologische zone in het gebied aangelegd. De ecopassage bij de Spieringbrug maakt daar deel van uit en wordt aangelegd in het westelijke landhoofd van de brug.

Los van A1
De bouw van de Spieringbrug staat los van het werk aan het nieuwe aquaduct van de nieuwe snelweg A1, maar heeft er toch veel mee te maken. De bouwputten liggen vlak naast elkaar. En doordat de A1 straks wordt verplaatst is er ruimte voor een nieuwe verbinding voor het lokale verkeer, maar de Spieringbrug is veel eerder klaar dan de nieuwe A1. Het aquaduct in de Bloemendalerpolder wordt pas op zijn vroegst in 2020 in gebruik genomen.
Dan is de Spieringbrug al vijf jaar klaar.