Van Bochove roept partijen bij elkaar
Van Bochove roept partijen bij elkaar Foto: Christian Pfeiffer

Wijdemeren sleept Weesp naar 't Gooi

WEESP - De droom van een glorieuze samenwerking tussen Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht ligt aan diggelen. Wijdemeren ziet liever een toekomst met Hilversum en draait het samenwerkingsverband langs de Vecht de rug toe. Politiek Weesp is geschokt.

"Fantastische partners", "Een klik", "Gezamenlijke toekomst". Een paar woorden van de trotse burgemeesters van Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht bij de bekendmaking van het samenwerkingverband tussen Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht in 2013. Zij gaven elkaar toen een ferme schouderklop, en niet onterecht. Als een konijn uit de hoge hoed werd de samenwerking tussen de Vechtgemeenten getoverd. Dé oplossing om de zware taken vanuit het Rijk de komende jaren het hoofd te bieden. En een fusie was ook niet nodig.

Nu, ruim anderhalf jaar later, is er weinig van die droom over. Wijdemeren maakt onder aanvoering van het CDA daar een ferme draai en kiest toch voor 't Gooi. De gemeente wil het liefst al in 2019 fuseren met het grote Hilversum. Weesp mag aansluiten en zo kan een eerste stap worden gemaakt naar één grote Gooigemeente.

In een eerste reactie laat het college van B en W weten dat Weesp heel goed zelf kan beslissen over de toekomst. Dat Wijdemeren alvast een voorzet voor een fusie met Hilversum geeft, noemt gemeentesecretaris Van der Spek in een interne brief naar de ambtenaren zelfs "ergerlijk". Burgemeester Van Bochove heeft de fractievoorzitters gevraagd volgende week bij elkaar te komen om een standpunt in te nemen. Want wat moet Weesp nu? Een fusie met Hilversum is ineens dichtbij.