Nu al oefent de brandweer op Crailo. Dit tot tevredenheid van de brandweermannen. Het is in de buurt.
Nu al oefent de brandweer op Crailo. Dit tot tevredenheid van de brandweermannen. Het is in de buurt. Foto: Brandweer Gooi & Vechtstreek

Brandweer wil modern oefencentrum exploiteren

MUIDEN - De Muider brandweer mag straks gaan oefenen op het mooiste oefencentrum van Nederland. Muiden investeert, samen met acht andere gemeenten in de regio, straks mee op Crailo.

Als alles meezit kan het nieuwe oefencentrum van de brandweer vanaf 1 juli in gebruik genomen worden. Er moet nog een schonegrondverklaring afgegeven worden en de gemeente Laren moet naar de vergunningen kijken voor de activiteiten die op het oefenterrein plaatsvinden. Daarnaast wordt met de Veiligheidsregio Utrecht overlegd over een samenwerkingsverband. Kleine hobbels. Het exploitatieplan is al klaar.

De brandweer heeft al sinds vijf jaar een tijdelijk oefenterrein op Crailo. Om te kunnen blijven oefenen op het terrein wil de brandweer de grond kopen van de provincie Noord-Holland. De kosten om een nieuw oefencentrum te realiseren zijn 15 miljoen euro. Om de 6,5 hectare grond te kunnen kopen is 9,5 miljoen euro nodig, de rest wordt gebruikt om de oefeninstallaties te kunnen bouwen.

Dat klinkt als veel geld. En dat is het natuurlijk ook. De ene overheidsinstantie betaalt bijna 10 miljoen euro aan de andere overheid. Van de ene hand in de andere hand. Geld dat moet worden geleend. De brandweer als bedrijf. Met het opstellen van een exploitatieplan, de verhuur van het nieuwe oefencentrum en de aankoop van de grond begeeft de brandweer zich op de markt. Joop Huizing is manager van het oefencentrum op Crailo: "Dat is een bewuste keus. We richten bv's op om alles zo transparant mogelijk te houden. We gaan straks iets nieuws doen: een oefenlocatie exploiteren."

Het heeft één groot voordeel: er kan winst worden gemaakt. De exploitatie is nu al bijna rond. Op papier is het oefencentrum door andere regio's tot 2018 volgeboekt. "Welk bedrijf kan dat nou zeggen bij de start", zo grapt Huizing. Het oefencentrum kan door die verhuur winst maken. Geld dat terugvloeit naar de gemeenten. Een mooi vooruitzicht.

Huizing: "Het alternatief zou zijn dat we dit niet doen. En dan? We moeten toch oefenen. Dat moeten we uitwijken naar oefencentra in Amsterdam. Die zijn beperkter en de reis is alleen maar meer druk voor de brandweermannen. Plus dat de kosten dan meteen een stuk hoger worden. Vroeger moesten we zelfs uitwijken naar Engeland en Zweden. Dat hoeft nu al niet meer, maar dat willen we ook niet terug."

'Omdat de faciliteiten hier al staan, is het alsnog goedkoper'

Omdat er ervaring is met het oefenterrein op Crailo wil Huizing dat het terrein daar ook blijft. "Het kan natuurlijk overal. In de polder bij Lelystad en Almere is de grond goedkoper, maar daar moet alles nog gebouwd worden terwijl hier alles al staat. Daarnaast hebben wij een vergunning om met hout te mogen stoken. Omdat de faciliteiten hier al staan, is het alsnog goedkoper." De korpsen oefenen één keer per week op Crailo. "Vijf tot zeven keer per jaar zijn er grote oefeningen waarbij de brandweermannen nieuwe dingen leren. De brandweer werkt alleen als de pieper gaat. Eén oefening per jaar is dus niet genoeg. De maatschappij verandert de hele tijd."

Niet alleen brandweerkorpsen uit Gooi en Vechtstreek maken gebruik van het terrein. "Het oefencentrum is bestemd voor alle hulpverlenende diensten uit Nederland. Ook is het de bedoeling dat bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, ProRail en Defensie bij ons komen oefenen. We exploiteren straks echt het oefencentrum", legt Huizing uit. Op het terrein worden een treinstation met een brug over het spoor, een spoorbaan, een benzinepompstation, een flatgebouw van vier hoog en een snelweg aangelegd.
Het nieuwe oefencentrum zal een waterzuiveringsinstallatie krijgen om het bluswater te zuiveren. Daarnaast worden verschillende oefenobjecten gerealiseerd zoals huizen en andere gebouwen. "De gebouwen zijn zeecontainers. Die kunnen we namelijk na een tijd vervangen als de brandweermannen de gebouwen te goed kennen. ", legt Huizing uit.

Niet iedereen is blij met een oefencentrum op Crailo, omdat het terrein zich naast de natuurbrug bevindt. Huizing verdedigt zich: "Wij zitten hier nu vijf jaar en voelen ons echt verenigd met de natuur. Er zijn hier veel diersoorten. We leggen vaak oefeningen stil om de herten over te kunnen laten steken. Er is onderzoek gedaan op verzoek van de provincie en het Goois Natuurreservaat."