De Winterfair staat altijd garant voor gezelligheid op de Brink.
De Winterfair staat altijd garant voor gezelligheid op de Brink. Foto: Stichting Muiderbergse Feesten

Schaatsen op de Muiderbergse Brink

MUIDERBERG - Er komt een schaatsbaan op de Brink. Al een aantal jaar is de Stichting Muiderbergse Feesten bezig om een mooie schaatsbaan te krijgen op de Brink in Muiderberg. En nu, met financiële hulp van de Muidertafel en het Ontwikkelingsfonds Muiden, is het gelukt: in het weekend dat ook de Winterfair plaatsvindt zal er een schaatsbaan liggen op de Brink.

Kleine en grote schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen en de ijzers onderbinden. Met schaatspret, gezelligheid en koek en zopie voor iedereen. De schaatsbaan wordt zaterdag rond 12.00 uur geopend en blijft open tot 20.00 uur. Wie zaterdag nog niet genoeg gehad heeft, kan zondag tussen 12.00 en 17.00 uur ook nog terecht. De schaatsbaan staat onder deskundige leiding van Natuurijs Club Muiderberg. Eigen schaatsen meenemen is niet nodig, er mag alleen geschaatst worden met speciale schaatsen die ter plekke te leen zijn.

Op de zaterdagavond, vanaf 17.00 uur, zorgt de Winterfair voor extra gezelligheid rondom de schaatsbaan. Met vele kraampjes vol brocante, kleding, kerstspullen en cadeauartikelen. Ook is er smakelijke winterkost te koop en kan men heerlijke wijnen proeven of aan een verwarmend glühweintje nippen. De winterse sfeer wordt compleet gemaakt met muziek, echte sneeuw en natuurlijk de Kerstman. Wie wil kan ook nog op de foto in de arrenslee. Kortom, alles is aanwezig om in de juiste stemming te komen voor de feestdagen.

Voor de allerkleinsten en hun ouders is er om 17.30 uur een spannende lampionnenoptocht door het bos rondom de Brink. Met elkaar wordt er gezocht naar het Noorderlicht dat ergens in het bos te vinden moet zijn. Is het licht eenmaal gevonden, dan is er na afloop van de lampionnentocht een beloning voor de kindjes: marshmallows roosteren boven het kampvuur. Wie mee wil lopen met de lampionnenoptocht kan vanaf 17.25 uur een lampion komen halen bij de organisatie.

Wie Muiderberg een beetje kent weet dat de Brink hartje winter altijd verlicht wordt door een enorme kerstboom. Al sinds 1960 wordt de boom ieder jaar gecontroleerd door vrijwilligers en zijn er al duizenden lampjes doorheengegaan. De eerste jaren werd er in de boom geklommen en werden de snoeren naar de binnenkant van de boom getrokken, vorig jaar is de gehele verlichting vervangen met medewerking van het bedrijf Niquelight en een inwoner van Muiderberg die dit heeft gesponsord. "Het was een hele klus om de verlichting te vervangen en zonder de hoogwerker van Bos uit Weesp die de vrijwilligers de boom in heeft gehesen, was dit dan ook nooit gelukt", aldus Cleo Diesveld van de stichting. De boom heeft 400 nieuwe lampjes, en met oog op het milieu is er gekozen voorledverlichting. Omdat ledverlichting duurzaam is, hoopt de Stichting Muiderbergse Feesten dat de boom wat langer zonder onderhoud kan en dat er niet meer ieder jaar iemand de boom in hoeft om de verlichting te vervangen. Tijdens de start van de fair wordt de boom ontstoken door een bekende Nederlander.