KNSF-plannen houden ook de fusiepartners bezig
KNSF-plannen houden ook de fusiepartners bezig Foto: Yannick uit den Boogaard

Fusiepartners vragen om aanvullende garanties

MUIDEN - Voor de gemeente Muiden stond 2014 vooral in het teken van de fusie met Naarden en Bussum en de voortslepende financiële gevolgen van het KNSF-debacle. Dat zal in 2015 nog wel even doorgaan. De fusiepartners vragen de minister weer om aanvullende maatregelen.

door Christian Pfeiffer

In een recente brief van de stuurgroep fusie Bussum, Muiden, Naarden aan de minister van Binnenlandse Zaken staat dat de gemeenten ontevreden zijn over de financiële garantstellingen die het Rijk geeft. De nieuwe gemeente Gooise Meren blijft verantwoordelijk voor de schulden die Muiden nu maakt om het bouwplan op het KNSF-terrein mogelijk te maken. De stuurgroep vraagt nogmaals om een financiële compensatie.

Die vraag wordt vooral ingegeven vanuit de gemeenteraad van Bussum. In die gemeente begint het verzet te groeien voor de fusie met Muiden. Al voor het inzetten van de fusieprocedure keken de Bussumers met argusogen naar de weg die Muiden insloeg door zichzelf onder financiële curatele van het Rijk te laten plaatsen om het bouwplan op het KNSF-terrein te kunnen bekostigen. De zorgen namen alleen maar toe toen bleek dat Muiden volgend jaar de lokale lasten extreem moet verhogen om die curatele aan te kunnen vragen.

De Bussumers werden zoet gehouden met de belofte dat de minister dit allemaal wel financieel zou afdekken in het wetsvoorstel voor de fusie. Het Rijk zou met een zak met geld komen en de nieuwe gemeente Gooise Meren kon dan met een schone financiële lei beginnen, zo werd gezegd. Eigenlijk te mooi om waar te zijn, en dat was het ook. Minister Ronald Plasterk schrijft in het wetsvoorstel dat Gooise Meren gewoon het geld moet terugbetalen dat het Rijk aan Muiden gaat betalen.

De Bussumse oppositiepartijen Hart voor Bussum, Gooise Ouderen Partij en Partij voor Bussum vragen nu aan de Tweede Kamer om de fusie af te blazen. Ook de Bussumse collegepartij VVD begint te morren. VVD-raadslid Bellaart: "Nadat we met succes de fusie met Naarden, Muiden en Weesp van tafel hadden gekregen, dreigde Muiden in een isolement terecht te komen omdat Weesp in een andere richting toenadering zocht. Muiden verkeerde echter in acute problemen en daarom deden zowel het Rijk als de provincie een beroep op Bussum. Omdat Bussum toch al een aantal gemeentelijke taken voor Muiden uitvoert, heeft Bussum de bereidheid getoond de helpende hand toe te steken. Het geeft geen pas als de minister vervolgens Bussum met een open einde achterlaat, tegen eerdere toezeggingen in." Duidelijke taal over hoe in Bussum tegen de fusie wordt aangekeken. Of het Rijk gaat luisteren is de vraag.

VVD Bussum: 'Wij reikten Muiden immers de helpende hand'

De provincie Noord-Holland maakte deze week ook bekend dat het ingestelde financiële toezicht van de gemeente Muiden voor het komende jaar wordt verlengd. Dat was vorig jaar al ingesteld. De verlenging is dan ook geen verrassing. De begroting van de gemeente is niet op orde.De Tweede Kamer neemt naar verwachting in de lente van volgend jaar een besluit over de fusie en de financiële dekking die wordt verleend aan de nieuwe gemeente.