De wethouders Boekhoff en Van Ramshorst hebben het vertrouwen dat de transitie goed verloopt.
De wethouders Boekhoff en Van Ramshorst hebben het vertrouwen dat de transitie goed verloopt. Foto: Bob Awick

Nieuw zorgbeleid kent integrale aanpak

MUIDEN - Wie zorg nodig heeft, moet nu aankloppen bij de gemeente. Muiden lift mee met fusiepartner Bussum. Die neemt het voortouw in de veranderingen in het sociaal domein.

Een gesprek met de Bussumse wethouders Nen van Ramshorst (Jeugdbeleid) en Gerard Boekhoff (Zorg en Welzijn): zij weten van de hoed en de rand. Bussum bereidt zich voor op de nieuwe taak en denkt met een integrale aanpak en één regie de hulpvragen in goede en vooral efficiënte banen te kunnen leiden. In Muiden komen daarbij ook wijkteams die op bezoek komen.

Waarom kiezen jullie voor de werkwijze met één regie en een integrale aanpak?
Gerard Boekhoff: "Hoewel er in de wijk wordt gewerkt, komt de toegang tot de hulpverlening op één centrale plek. Op die manier kunnen we naar het totaal kijken. Vroeger keek de ene instantie of je wel werk en inkomen had, een andere hulpverlener keek naar hoe alles in het gezin was geregeld. Bij de regie komt alle input van alle hulpverleners en daar ligt dus het integrale overzicht."

Wat is het voordeel van één regie?
Nen van Ramshorst: "Vooral bij de jeugdhulp is het belangrijk dat er één punt is waar men overal van op de hoogte is. Hier zijn in het verleden grote fouten mee gemaakt omdat hulpverleners niet van elkaar wisten wat er precies binnen een gezin gaande was. Er zijn gezinnen waar echt 28 hulpverleners actief zijn. Straks houdt één regiepunt alles in de gaten. We hebben heel veel aanbestedingen gehad en mensen die al in de jeugdhulpverlening werkten staan ook straks klaar."

Moeten we ons zorgen maken over de transitie?
Gerard Boekhoff: "Ik heb veel gesproken met aanbieders in de zorg en er heerst veel onwetendheid. Als je de zorgen ontleedt, valt het mee. Want wat doen de instanties nu als er iets niet goed gaat? Je kan de staatssecretaris niet bellen, maar mij wel. Een wethouder staat dichterbij en hoort het sneller als er problemen zijn. De zorg wordt meer toegesneden op wat echt nodig is en er worden minder algemene regels gehanteerd."

Wordt het lastiger om huishoudelijke hulp te krijgen?
Gerard Boekhoff: "We kijken per persoon wat er nodig is, we leveren dus echt maatwerk. Iemand die bijvoorbeeld net uit het ziekenhuis komt, krijgt de eerste periode meer hulp en zodra de persoon is opgeknapt kan dat misschien worden afgebouwd. Ook als iemand twee weken gaat logeren kan de hulp tijdelijk worden stopgezet. We hopen daar uiteindelijk een besparing uit te krijgen."

'Vroeger keken we naar waar iemand recht op heeft, nu naar wat er nodig is'

Hoe zit het met het eerst inschakelen van hulp uit de eigen omgeving?
Gerard Boekhoff: "Ons uitgangspunt is dat iedereen goede ondersteuning krijgt. Daar waar mogelijk zullen mensen zo veel mogelijk willen oplossen. We willen graag dat verschillende soorten van ondersteuning elkaar aanvullen; wat kunnen mensen zelf, wat kan de gemeente doen en welke hulp kunnen anderen bieden. Vergeet niet, dat gebeurt al. De buurvrouw neemt soms een boodschap mee, een kind rijdt je naar een doktersafspraak." Nen van Ramshorst: "Zo willen we bij jeugdhulp dat er eerst wordt gekeken of er bij problemen opvang binnen de familie gezocht kan worden. Je zoekt eerst in de cirkel rondom het kind, dat is vaak ook een wens. En hiermee kun je voorkomen dat dure plekken worden bezet in een instelling."

En de dagbesteding?
Gerard Boekhoff: "We hebben voldoende plekken voor dagbesteding ingekocht. Niemand hoeft bang te zijn dat er geen plek is. Mensen met een indicatie van CIZ behouden hun recht op een plek tot de indicatie afloopt. Daarna volgt een gesprek om te kijken wat er echt nodig is en wat iemand prettig vindt. Ik ken bijvoorbeeld iemand die twee dagen in de week voor dagbesteding naar het Jan Ligthart Centrum gaat in Bussum en twee dagen in de week zorg krijgt buiten de regio en daarvoor met de taxi wordt opgehaald. Moet deze persoon per se ver weg voor behandeling? Of kan het ook dichter bij huis? Dat bekijken we per persoon."

Hoe is het geregeld met de privacy?
Nen van Ramshorst: "Daar moet je heel voorzichtig mee zijn. Je houdt hele moeilijke zaken. Van een kind dat bijvoorbeeld vijf jaar geleden bij jeugdzorg zat vanwege incest weten wij niets, omdat die dossiers niet worden overgedragen. Ik snap dat dat nodig is voor de privacy, maar wanneer ditzelfde gezin bij ons aanklopt moet je dit soort zaken wel kunnen checken om niets mis te lopen. Er zijn ook mensen die ervan balen als ze voor de zoveelste keer hun verhaal moeten doen. Deze personen willen juist dat hun dossier voor de betrokkenen in te zien is. Het regiepunt kan ook de medische gegevens niet inzien."