Op Wereldwaterdag, op zondag 22 maart, wordt de Vecht onder handen genomen. Muiden is de laatste etappe.
Op Wereldwaterdag, op zondag 22 maart, wordt de Vecht onder handen genomen. Muiden is de laatste etappe. Foto: Christian Pfeiffer

Help mee: met z'n allen de Vecht schoonmaken

MUIDEN - De Vecht mag dan vrij recentelijk grootscheeps uitgebaggerd zijn, brandschoon is de rivier allerminst. Ondanks de inspanningen van overheden en burgers zwerft er op en langs het water honderden kilo's aan afval rond. Stichting Aquarius grijpt Wereldwaterdag (zondag 22 maart) aan voor een grote schoonmaakactie. Initiatiefnemer Erik van Loon zoekt - schrik niet - 2000 vrijwilligers.

door Marieke van Veen

Wat een klus!
"Inderdaad. Maar wij zijn wel wat gewend. Sinds 2009 maakt onze stichting elk jaar tijdens World Water Day een Nederlandse rivier schoon. Vorig jaar was dat de Oude Rijn, toen hebben we 700 kilo aan zwerfafval verzameld. De Vecht wordt de zevende rivier die we onder handen gaan nemen."

Waarom heeft u voor de Vecht gekozen? De rivier is net gesaneerd.
"De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat 200 jaar en daarom richten we ons dit jaar op dit traject. Hoewel de Vecht relatief schoon is, zal het je verbazen hoeveel afval we gaan vinden. We verwachten zo'n 500 kilo te verzamelen."

Hoe gaan jullie dat aanpakken?
"We knippen dit traject van 100 kilometer op in 50 stukken van ongeveer twee kilometer lang. Elk stuk wordt onder leiding van een ambassadeur en/of coördinator samen met 40 vrijwilligers schoongemaakt. Een deel gaat het water op, anderen richten zich op de oevers en de nabije omgeving. Het schoonmaken gebeurt in een estafette. Het startschot is om 8.00 uur in Noord-Brabant en schuift dan elke twaalf minuten een stuk op tot we uiteindelijk in Muiden aankomen."

Hoe laat kunnen we in Muiden de handen uit de mouwen steken?
"Bij jullie valt het laatste startschot van de dag, om 18.00 uur. Omdat we in Muiden eindigen vindt daar na afloop voor alle vrijwilligers een slotfeest plaats. Muiden heeft één schoonmaaketappe, dus we hopen 40 Muiders te vinden die willen helpen. Aanmelden kan via www.nieuwehollandsewaterlinieschoon.nl. Maar wat ook heel belangrijk is: voor elke etappe hebben we een ambassadeur nodig die de schoonmaak van dat stuk sponsort en liefst ook coördineert. Zijn er in Muiden bedrijven, scholen, kerkgemeenschappen die hier iets voor voelen?"

'De laatste etappe is in Muiden, daarom houden we daar het slotfeest'

Waarom doet u dit eigenlijk?
"Ik ben gek op water. Al sinds 2008 organiseer ik uiteenlopende waterevenementen. Wat zo gaaf is aan deze schoonmaakacties is dat je in één dag zo'n enorm resultaat boekt en dat ook echt met z'n allen doet. Daarbij wordt de schoonmaakactie gecombineerd met onder meer een kunstexpositie en een gedichtenwedstrijd. Dat alles bij elkaar maakt het tot een geweldig leuk evenement."