Wethouder Henny Timmerman bij de lancering van de dementia-app, maandag.
Wethouder Henny Timmerman bij de lancering van de dementia-app, maandag. Foto: Bastiaan Miché

'Kansen nu de gemeente gaat over de zorg'

MUIDEN - Natuurlijk, het zal vast niet overal goed gaan, maar wethouder Henny Timmerman ziet kansen nu de gemeente zelf verantwoordelijk is voor de zorg. Als voorbeeld noemt ze de dementia-app van de Muider broers Hasenaar die maandag werd gelanceerd.

door Christian Pfeiffer

Dementia-App
Wethouder Timmerman sprak dan ook bij de presentatie van de app in Hilversum. Pieter en Harm Hasenaar werkten de afgelopen maanden aan de app voor de mobiele telefoon en tablet die door mantelzorgers kan worden ingezet als een naaste dement wordt. De app combineert onder andere een agenda voor de omgeving met herinneringen, zoals foto's, die opgeslagen kunnen worden.

Crowdfunding
Het geld werd bij elkaar gebracht met crowdfunding. "Het is prachtig dat zij dit initiatief hebben genomen", zo vertelt Timmerman. "Als Naarden, Muiden en Bussum bieden we een stimuleringssubsidie aan en kunnen onze inwoners de app gratis gebruiken. En zo hebben we er wel meer: Mantelzorgelijk.nl uit Muiderberg bijvoorbeeld."

Ruim drie weken is de gemeente nu verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg. Dat gebeurt in samenwerking met de gemeenten Bussum en Naarden. "Muiden is daarin een gelijkwaardige partner", zo benadrukt ze. Veel Muiders en Muiderbergers gaan de verandering merken. Wellicht nog niet meteen, maar als zorgtaken in de loop van het jaar een herindicatie krijgen, dan valt er een brief op de mat om met de gemeente in gesprek te gaan. "Dat kan voor sommigen mogelijk een spannend moment zijn omdat de zorg anders kan worden", aldus Timmerman.

Uitdaging
Waar veel gemeenten de nieuwe zorgtaken vooral een last zien die vanuit Den Haag op de gemeenten is afgeschoven, ziet Henny Timmerman het vooral als een uitdaging. En dan niet een uitdaging als synoniem voor 'probleem', maar een manier om zich als gemeente te onderscheiden."Natuurlijk, de transformatie is heel lastig en ik zeg ook zeker niet dat alles meteen goed gaat, maar ik denk dat we op lokaal niveau goed bezig zijn. We kunnen flexibel handelen en de zorg op Muiden afstemmen."

'Invulling geven aan het streven: één gezin, één plan'

De komende weken gaat Muiden ook nog een onderzoek starten naar de zorg. "We moeten ons blijven afvragen: communiceren wij goed? Communiceren wij op de juiste toon? Bereiken wij iedereen? Snapt iedereen wat de gemeente nu doet en waarvoor ze bij ons moeten zijn? Deze informatie gaan we bij tientallen Muiders ophalen: mensen uit het veld, voorzitters van sportverenigingen, door ons geselecteerde inwoners, maar Muiders en Muiderbergers kunnen zich ook bij ons aanmelden", zo vertelt Timmerman enthousiast.

"De gemeente Muiden heeft nog geen ervaring met de nieuwe zorgtaken. En dat kan ook nog niet, geen enkele gemeente in Nederland heeft dat, maar we zien wel kansen. Waar voorheen alles werd opgelegd hebben wij nu de kans om breder te kijken: een integrale aanpak om zorgverleners met elkaar te verbinden. Zo kunnen we invulling geven aan het streven: één gezin, één plan."