Discussie loopt al jaren: in 2012 protesteerden de voetballers in de Kazerne bij de gemeenteraad.
Discussie loopt al jaren: in 2012 protesteerden de voetballers in de Kazerne bij de gemeenteraad. Foto: Matthijs Wink

Waar moet
SC Muiden heen?

MUIDEN - SC Muiden moet weg. Maar waarheen? De beloofde velden aan de Brediusdriehoek zijn er niet. Dus dreigt de club nu echt dakloos te worden.

door Christian Pfeiffer

De voetbalclub moet aan het einde van de zomer de velden aan de Irenestraat leeg opleveren. 15 september wordt als datum genoemd. Al jaren wordt er gewerkt aan plannen om de voetbalclub ergens anders onder te brengen.

De velden zijn eigendom van ontwikkelaar KNSF en zijn onderdeel van de bouwplannen De Krijgsman. De KNSF wil graag dat de club nu vertrekt: op de velden moeten de voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van het KNSF-terrein. Dat is ook afgesproken in de omvangrijke afspraken die recent zijn gemaakt tussen de ontwikkelaar en de gemeente.
Dus SC Muiden moet uiteindelijk verhuizen. Dat is niet nieuw. Op de Brediusdriehoek zijn plannen voor een sportcomplex, maar een ding is zeker: die liggen er voor 15 september niet. De voetbalclub trok deze week maar weer eens aan de bel, en gaf de gemeente een 'gele kaart'.

"Als bestuur voeren wij veel overleg met de gemeente en politieke partijen en ook met de KNSF en de bouwer hebben wij goed contact. Wat er nu gebeurt is een contractuele wedstrijd die gespeeld moet worden, dat hoort bij dit soort projecten. Helaas een beetje over onze rug, maar daar buigen wij niet voor", zo staat in een schrijven aan de leden.

Steun is er binnen de politiek voor de situatie van de voetbalclub. Diverse partijen hebben al aangegeven dat zij achter de voetbalvereniging staan. "De reactie van alle politieke partijen was heel duidelijk: SC Muiden blijft bestaan en gaat naar de Brediusdriehoek en de wethouders en ambtenaren dienen met KNSF verder te onderhandelen en vooral tot actie over te gaan. Oftewel de wethouder en ambtenaren spelen gevaarlijk spel en hebben een gele kaart gehad."

Gemeente:
'We hebben SC Muiden gewaarschuwd'

PvdA-fractievoorzitter Jan Hylkema en fel tegenstander van de huidige bouwplannen op het KNSF-terrein voelt zich gesterkt door de recente ontwikkelingen. In een ronkend persbericht naar de krant: "De vereniging is zo de klos als direct gevolg van die waardeloze Vaststellings Overeenkomst (VOK) van de gemeente met de KNSF. Daardoor kan de KNSF vrolijk doorgaan met het pesten van de Muider bevolking op basis van eigenbelang. Dat ze daardoor goodwill verspelen kan ze blijkbaar niets schelen. En dat SC Muiden zo niet kan voortbestaan, ook niet."

Vanuit het gemeentehuis wordt de bal ook teruggekaatst naar de voetbalclub. "Wij werken achter de schermen hard aan de plannen voor de Brediusdriehoek, maar we hebben in gesprekken met de club meermaals aangegeven dat de kans groot is er dat een overbruggingsperiode komt. Wij hebben SC Muiden gevraagd ook zelf actief te kijken naar alternatieven voor de tijd waarin ze mogelijk even zonder velden zitten. Als gemeente hopen we van harte dat SC Muiden langer kan blijven op de huidige plek, alleen ligt dat niet in onze handen."

SC Muiden gaat voorlopig nergens heen. De verhuisdozen zijn nog niet gepakt en dat lijkt voorlopig ook zeker nog niet de bedoeling. "Wij blijven hier doorsporten totdat we verhuizen. Blijf lekker sporten, geniet van ons mooie complex en kantine."