Over twee weken mogen Muiders en Muiderbergers naar de stembus voor een nieuw provinciebestuur
Over twee weken mogen Muiders en Muiderbergers naar de stembus voor een nieuw provinciebestuur Foto: Christian Pfeiffer

Weinig Muiden bij Statenverkiezingen

MUIDEN - Muiders mogen over exact twee weken (op woensdag 18 maart) naar de stembus om een nieuw provinciebestuur te kiezen. Wie de verkiezingsprogramma's doorleest komt teleurstellend weinig Muiden tegen.

door Christian Pfeiffer

Twee keer vallen de woorden Muiden en drie keer Bloemendalerpolder in de 15 verkiezingsprogramma's van de 15 partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. En dat terwijl de provincie hier rondom Muiden een belangrijke vinger in de pap heeft bij een aantal belangrijke zaken. We noemen de bouwplannen Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, plannen voor bruggen en andere verbindingen door het IJmeer, de verlegging van de snelweg A1 en de grote infrastructurele werken rondom de stad en de gemeentelijke herindeling met Naarden en Bussum.

GroenLinks is specifiek: het IJmeer moet openblijven en dus mag er bij Muiden geen brug tussen Amsterdam en Almere komen. Ook moet het openbaar vervoer beter worden en dat kan door het aantal spoorlijnen op de Hollandse Brug verder te vergroten (een keer Muiden). Het CDA laat zich specifiek uit over de problemen rondom de Nuonweg achter de Maxis langs. Die moet dicht blijven (tweede keer Muiden) en ook is er een zinsnede over de bouwplannen in de Bloemendalerpolder: daar moet vraaggestuurd gebouwd worden, dus niet naar de wensen van ontwikkelaars. En ook de VVD noemt de Bloemendalerpolder. Als succes, terugkijkend op de afgelopen jaren. Het tegenovergestelde: de Partij voor de Dieren wil helemaal niet dat er gebouwd wordt en wil de bouwplannen terugdraaien.

Toch valt er tussen de regels veel te lezen in de verkiezingsprogramma's. Zo wil de PvdA bouwen rondom de spoorzones in de provincie en daar kan moeiteloos het woordje Bloemendalerpolder worden ingevuld. Verder schrijft D66 het initiatief te willen nemen bij de spoorproblemen in 't Gooi, en dus ook rondom Weesp.

Herindelingen
Er valt in de programma's wel veel te lezen over gemeentelijke herindelingen, iets waar Muiden wellicht ook nog mee te maken krijgt. Al staat de fusie van Muiden, Naarden en Bussum tot Gooise Meren niet ter discussie bij de partijen. Maar toch. De meeste partijen lijken zich tegen door de provincie opgelegde herindelingen te keren. Een ommeslag in het provinciaal bestuur? Een fusie die van bovenaf lijkt te worden opgelegd: dat is iets wat juist in Muiden wel een beetje is gebeurd.

Nuonweg en IJmeer zijn de twee onderwerpen die worden genoemd

Waterlinie
Bijna alle partijen roemen verder wel het erfgoed van de provincie Noord-Holland en de belangrijke erfgoedstatus van de Hollandse Waterlinie. Iets wat niet specifiek op Muiden van toepassing is, maar waar de gemeente wel veel mee te maken heeft. Muiden heeft immers veel bunkers die vallen onder die Waterlinie.

15 partijen
Er zijn 55 zetels te verdelen 18 maart. Wie de programma's snel leest ziet dat de VVD zich voornamelijk richt op economie, D66 een opvallend duurzaam programma presenteert, GroenLinks veel groen en garanties voor groen en zorg eist, 50PLUS en de OuderenPartij een toch wat eenzijdig programma gericht op ouderen hebben, de Multicultureel Plus Partij zich richt op een multiculturele samenleving, de Vrouwenpartij voor meer emancipatie is, de PvdA sociale zekerheden hoog in het vaandel heeft, de SP zich nog steeds schaamt om de affaire-Hooijmaijers en nutteloze provinciale projecten schrapt, de Partij voor de Dieren ook alleen voor de dieren is, CU/SGP een christelijk programma schrijft, Hart voor Holland tegen heilige huisjes aan schopt, de Piratenpartij voor meer snel internet is, de PVV tegen de islamisering van Noord-Holland is, en het CDA misschien wel het uitgebreidste programma heeft, met veel aandacht voor agrariƫrs.

Alle Muiders en Muiderbergers moeten woensdag hun oproep en hun stempas voor de Provinciale Statenverkiezingen thuisbezorgd hebben gekregen. Anders kan contact opgenomen worden met de gemeente Muiden.

Provinciale invloed: de Spieringbrug