Afbeelding

Alles over banken: hoe ging dat 40 jaar geleden?

Advertorial

De wereld van het bankieren is in deze eeuw ingrijpend veranderd. Het is wel leuk om daar eens in te duiken, hoe ging dat vroeger? Tevens is het interessant om je wat meer te verdiepen in de zaken waarin jouw geld geïnvesteerd wordt. En of je niet onnodig veel geld kwijt bent aan zogenaamde administratie- of servicekosten. 

Betaalkaarten, cheques en bankafschriften

Wat dat laatste betreft ben je na een kijkje op de website banking review al snel een stuk wijzer. De luxe bestaat, dus waarom zou je het laten? In pakweg 1980 waren we overgeleverd aan grotendeels papieren administratie. Je kon bovendien kiezen uit minder banken. Er waren loketten (met rijen) waar je contant geld opnam, je had betaalkaarten en cheques en elke transactie duurde een aantal werkdagen. Thuis stonden mappen vol afschriften en door veel rekenen wist je ongeveer wat je saldo was. 

Zonder geld in het buitenland

Pas eind jaren ‘80 kwamen er pinautomaten, en kon je met een gratis lijn bellen over je banksaldo. We waren met name op vakantie maar wat blij met die ontwikkeling: zat je voor die tijd zonder centen aan een Spaanse Costa, dan moest je een collect call plegen om telefonisch geld over te laten maken. Dat ging je dan opnemen bij een banco, waar je met handen en voeten duidelijk maakte wat je wilde: peseta’s, de toenmalige lokale valuta, en liefst veel, want je wilde ‘s avonds de discotheek in. 166 peseta was ongeveer 2,5 gulden - een euro dus. Een rondje kostte je duizenden peseta’s. 

Wapenhandel

Hoe anders is dat nu. Als het aan de digitale wereld ligt, zijn niet alleen contant geld maar ook pinpassen en betaalautomaten binnenkort verleden tijd, en betalen we met ons horloge of - wie weet wat voor attribuut. Sommigen slaan daarin dus door, maar een digitale samenleving is niet in alle opzichten zaligmakend. De wereld wordt er wel transparanter door. Zo is op Bankingreview.nl overzichtelijk weergegeven hoe banken in het maatschappelijke leven staan. Er werd eerder deze eeuw al kritisch verslag gedaan over banken die indirect de hand hebben in de wapenhandel, waarna veel mensen geschrokken overstapten naar een groenere bank. 

Groene initiatieven

Dierenwelzijn, milieu, mensenrechten, klimaat, het is maar een kleine greep uit de groene initiatieven waarin banken kunnen investeren. Je hierin verdiepen is een kleine moeite en wie weet bespaar je er tevens geld mee. Hoeveel servicekosten betaal jij aan je bank, en hoe groen is die eigenlijk? Je vindt het allemaal terug op de reeds genoemde website. 

Uit de krant