Muidernieuws - Wmo-taxibedrijf mogelijk failliet
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Marcel Adriani

Wmo-taxibedrijf mogelijk failliet

  Zorg

HILVERSUM - Taxibedrijf Bestax/Besseling, een grote speler binnen het Wmo-vervoer in de Gooi en Vechtstreek, heeft faillissement aangevraagd. Hoewel de ritten gewoon doorgaan, is de verwachting dat de onrust onder Wmo-taxi gebruikers niet uitblijft.

Dat schrijft wethouder Eric van der Want aan de Hilversumse gemeenteraad. Gemeenten in de Gooi en Vechtstreek hebben voor de uitvoering van de Wmo taxi een overeenkomst gesloten met De Vier Gewesten, dat drie franchiseondernemingen - Verhoeff Taxi, Taxi Hop en Bestax/Besseling- heeft ingezet om inwoners met een Wmo-taxipas daadwerkelijk te vervoeren. Bestax/Besseling heeft veruit het grootste aandeel in de operationele uitvoer en is tevens verantwoordelijk voor de overall planning en klachtenafwikkeling namens de andere twee vervoersbedrijven.

Reserves aangetast
Nu blijkt echter dat Bestax/Besseling faillissement heeft aangevraagd. Dat komt onder meer door het uitvoeren van een aantal verliesgevende opdrachten in het kader van het leerlingenvervoer. Volgens Bestax/Besseling hebben deze verliesgevende opdrachten de financiële reserves van het bedrijf zwaar aangetast. Overigens heeft het Amersfoorste bedrijf in deze regio nooit uitvoering gegeven aan het leerlingenvervoer.

Daarnaast verloor Bestax/Besseling enkele grote aanbestedingen in het land en liepen de personeelskosten - door een stijging van het ziekteverzuim tot een recordhoogte van 10 procent - flink op. "Door nu het faillissement aan te vragen, heeft Bestax/Besseling goede hoop dat de andere bedrijfsonderdelen kunnen voortbestaan", schrijft Van der Want.

Verantwoordelijkheid
De wethouder meent dat het de verantwoordelijkheid van 'De Vier Gewesten' is om - als formele contractpartner- maatregelen te treffen, zodat continuïteit van het vervoer van Wmo-taxi gebruikers wordt geborgd. Bestax/Besseling meent dat de werkzaamheden vooralsnog worden voortgezet. De komende periode moet blijken of er een overname komt van de dienstverlening rondom het Wmo-Taxi vervoer of dat dit bedrijfsonderdeel volledig wordt beëindigd.

De Gooise gemeenten hebben de curator van Bestax/Besseling en De Vier Gewesten (als formele contractpartner) verzocht om op zeer korte termijn aan te geven hoe de continuïteit van het vervoer wordt geregeld. Een denkbare scenario is dat Verhoef Taxi en Taxi Hop de werkzaamheden van Bestax/Besseling overnemen. "Doel is om zo snel mogelijk te komen tot oplossingen die leiden tot zo min mogelijk verstoringen in de uitvoering, zodat Wmo-taxi gebruikers hier zo min als mogelijk hinder van ondervinden", aldus Van der Want.

Negatieve gevolgen beperken
Hij verwacht ondanks de ingezette acties, dat er onrust zal ontstaan onder de Wmo-taxi gebruikers. "De afdeling Inkoop en Contractbeheer van de Regio doet er alles aan om – in overleg met De Vier Gewesten en de curator van Bestax/Besseling- de negatieve gevolgen voor hen te beperken. Uiteraard heeft een zorgvuldige communicatie met Wmo-taxi gebruikers alle prioriteit. Zodra er meer duidelijkheid ontstaat over de situatie, wordt dit communicatieproces in gang gebracht."

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>